WELK VERHAAL VERTEL JIJ JEZELF?
Dit is een inzicht die ik tot voor kort regelmatig gespiegeld kreeg.

Uitspraken als;
– Dat durf ik niet, ik ben een held op sokken
– Als ik nou zorg dat ik alles heb gedaan wat ik moet doen, dan heb ik eindelijk rust
– Ik heb het druk, maar het gaat prima
– Als ik die opleiding heb gevolgd, dan ben ik wél geschikt voor die baan
– Wanneer ik het geld ervoor heb, dan ga ik die cursus wél volgen
– Ik ben bijna blut, maandag krijg ik weer loon
– Ik doe altijd enorm mijn best om iedereen tevreden te houden, waarom wordt dat niet gewaardeerd
– Als ik … koop, maakt mij dat écht heel erg blij
– Dat bedrag in mijzelf investeren? ben ik dat wel waard?
– Nee hoor, dat kan ik niet, dat vind ik té moeilijk
– Daar doe ik niet aan mee, dat kan ik écht niet

VERHAAL
Want welk verhaal vertel jij jezelf? En welk verhaal wil je geloven? Wat voor woorden gebruik jij als je tegen jezelf praat? Je weet wel dat kleine stemmetje in je hoofd dat zich overal mee bemoeit, je ego. Is het een vriendelijk stemmetje die jou complimentjes geeft? Of is het dat gemene, irritante monsterachtig stemmetje dat maar blijft roepen: Nee doe maar niet, dat kun jij écht niet…

360° DRAAIEN
Lukt het jou om je verhaal om te draaien? Te accepteren wat is en vanuit daar te kiezen voor wie je wilt zijn?

Want wat als jij jezelf verteld;
– Dat je het wél kan
– Dat je wel goed genoeg bent voor die functie
– Dat jij alles al bezit wat jou gelukkig maakt
– Dat een investering in jezelf de beste investering ever zal zijn
– Dat je bewust met je geld om kunt gaan
– Dat me-time nemen oké is
– Dat je het waard bent!

Want zou het niet veel fijner zijn om trots op jezelf te zijn? Jezelf te vertellen hoe goed je het doet? Dat je het waard bent! Dat je gewoon blij bent met de persoon die je nu bent. Gewoon NU. GOED. Wat je situatie op dit moment ook maar is. Want die omstandigheden zijn er toch wel. De grote vraag is, hoe reageer jij erop…
Welke keuze maak je? Welk verhaal vertel jij jezelf? Welk label hang jij aan de situatie?


STEL JE VOOR DAT JE HET ANDERS KUNT ZIEN
“Onderweg naar mijn werk sluiten net voor mijn neus de slagbomen voor de langsdenderende trein, sh*t! Voor ik het weet rijd ik weer… En wanneer ik op de stad afrijd lijken alle stoplichten mij tegen te zitten. Help! Ik kom te laat op mijn werk, en word lichtelijk geïrriteerd. Wanneer iemand me zowat afsnijdt om nog even snel iemand in te halen voor mijn neus, begin ik wat oververhit te raken. Was ik nu maar eerder van huis gegaan!  Dommerd dat ik ben. Zegt het stemmetje in mijn hoofd.” Herkenbaar?

En 9 van de 10 keren ben je alsnog op tijd op je werk of afspraak.

Wat als je het anders kunt gaan zien? Dat je even ontspant als je moet wachten. Zet een leuke radiozender op. Of doe een interessante podcast aan op te telefoon om te beluisteren.
Want wat is het ergste wat je kan overkomen, wanneer je een paar minuten te laat komt? Brandt alles dan af?

Beide keren is het dezelfde situatie, en toch kom je in een andere vibe aan op je werk of afspraak.
Kies jij voor de negatieve of positieve flow?

Wanneer jij kiest voor negativiteit; gaat mopperen of jezelf naar beneden haalt. Dan zul je mensen en situaties aantrekken die je zullen confronteren met die negatieve energie.

Wanneer jij kiest voor positiviteit; een glimlach geeft aan voorbijgangers en trots bent op jezelf. Dan straal je dat uit en zul je meer positieve mensen en situaties op je pad aantrekken.

WAAR JE AANDACHT AAN GEEFT GROEIT
Voel je je ziek? Geef je er aandacht aan? Dan zul je je alleen maar zieker gaan voelen.
Zit het lichamelijk niet mee? Stop met balen van wat je niet lukt, kijk naar dat wat je wel lukt! Dit zal je herstelproces versnellen.

Zit je in een lekkere positieve flow? Dan heb je meer energie en dat straal je dan weer uit waardoor anderen in je omgeving ook positiever (lijken te) worden.
Maar ook ontspant je lichaam, kun je meer genieten, word je creatiever (althans ik wel), gaat alles je gemakkelijker af, ervaar je meer rust en balans, ben je zelfverzekerder en ben je gezelliger om naar te luisteren  😉


SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND
Deze state of mind kun jij jezelf aanleren door je bewust te worden van je eigen gedachten. Van dat wat jij jezelf verteld.

Begin maar eens met iedere ochtend jezelf in de spiegel te bekijken.
Ga jij jezelf bekritiseren? Of vertel je jezelf lieve, bemoedigende woorden.
Stop met alle negatieve dingen te benoemen die je ziet en start met kijken dat wat er echt is. Kijk hoe mooi je bent, dat je een prachtige glimlach hebt, dat je haar vandaag mooi zit, dat je blij bent dat je ouder mag worden.
Of kies ervoor om affirmaties tegen jezelf te zeggen wanneer je in de spiegel kijkt. Accepteer wie jij nu bent…

Ik heb besloten dat ik mijn verleden niet ben. Dat ik kies voor positiviteit. En heus zal ik nog weleens in de ‘val’ lopen van wat ik mijzelf vertel. Maar ik ben me er (steeds meer) van bewust, ik leer. Ik ben lief voor mijzelf. En durf eindelijk te kijken naar dat wat er aan de overkant van de muur is…

Zodra jij voor positiviteit kiest, onthoud dat het niet gelijk goed hoeft. Dat het een kwestie van tijd, oefenen en bewustwording is. Want anders heb je al snel dat het monstertje in je hoofd weer gaat praten…

“Train your mind to see the good in everything”