Er wordt vaak gesproken over blokkades, ik doe dat ook. Maar wat is het precies en hoe ontstaan ze? Allereerst is het goed om te begrijpen dat door ieder mens, dier en levend organisme energie stroomt (net zoals bloed en zuurstof door je lijf stroomt). Je organen voeden zich hiermee en kunnen hierdoor goed functioneren. Wanneer je lichaam veel stromende energie beschikbaar heeft, voel je je gezond, gelukkig en vitaal. Wanneer je minder stromende energie tot beschikking hebt – bijv. tijdens die ene keer dat je flink de griep te pakken had, na een operatie of in een periode van verdriet, rouw of fikse levensveranderingen – dan voel je je zwakker, meer kwetsbaar (ook voor ziekte), negatieve gevoelens en gedachten kunnen overheersen, een depressie ligt op de loer…

Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid energie tot beschikking. We ontvangen energie uit de lucht die we inademen, uit ons eten, uit zonlicht en ook als we slapen bouwt onze energie-reserve op. Het is ook mogelijk om bewust energie op te bouwen door ademhalingsoefeningen te doen, te mediteren of doormiddel van Reiki.

Alles wat we in ons leven meemaken, heeft invloed op hoe we ons voelen en op onze energie. 

Fijne situaties geven ons energie. Daarentegen kunnen onverwerkte emoties en gebeurtenissen ook impact hebben. Deze kunnen de vrije energiestroom blokkeren. De blokkade betekent dat de energie aan- en afvoer voor organen en andere vitale delen van het lichaam minder goed of helemaal niet meer functioneren. Dit kan op den duur lichamelijke, emotionele en psychische klachten geven.

We dragen allemaal een rugzakje mee gevuld met ervaringen, overtuigingen, emoties, pijn en kritische stemmetjes uit het verleden… Het zijn de minder mooie die zwaar wegen. Wanneer ervaringen niet geheel doorvoeld zijn, zet het de energie vast. Deze onverwerkte emoties en negatieve stress ervaringen veroorzaken blokkades in je lichaam wat weer invloed heeft op hoe jij je voelt, hoe je denkt én van waaruit je handelt.

Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen je verstand en gevoel. Wanneer je emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten. Het wegslikken van emoties, onderdrukken van gevoelens en negatieve gedachten zorgt ervoor dat de energiestroom in je lichaam blokkeert en er een disbalans ontstaat. Een disbalans zorgt voor een tekort aan energie en dat zorgt er weer voor dat je minder lekker in je vel zit, vage (fysieke) klachten ervaart of zelfs ziek wordt.

Een blokkade kun je zien als bevroren energie en is opgebouwd uit lagen, vergelijkbaar met een ui. De schil als beschermlaag en daaronder de lagen met de onverwerkte gevoelens. Elke laag heeft tijd nodig om zich te ontvouwen, zodat ons lichaam de tijd heeft om het te verwerken en dan pas kan het losgelaten worden. De plek van de blokkade(s) vertelt je ook veel over jezelf en waar je mee zit op dat moment.

Denk maar eens aan;

  • Keelpijn, keelontsteking omdat je het lastig vindt te huilen of jezelf uit te spreken door bijvoorbeeld aan te geven wat jij nodig hebt of je grens te benoemen.
  • Rugpijn, omdat je veel (voor anderen) draagt en het lastig vindt hulp te vragen of te aanvaarden. Ook kan je met het gevoel rondlopen dat je je niet gesteund voelt.
  • Hoofdpijn, veel in je hoofd zitten. In het denken, piekeren maar ook zelfkritiek. Druk in je hoofd, moeite met concentreren, gespannen nek en schouders, Letterlijk verdwalen in alle verhalen. Het kan erop duiden dat je teveel van jezelf vraagt. Teveel prikkels, teveel moeten waardoor je vermoeid raakt en onrustiger slaapt.
  • Knoop in je maag, je ervaart veel spanning, angst misschien ook. Wat vreet er aan je? Je buikgebied staat voor verwerken (je maag) en loslaten (je buik). Dit gebied slaat spanningen en emoties op. Wanneer je maagpijn, krampen, opgezette buik etc. ervaart, kan het maar zo zijn dat je met onverwerkte ‘shit’ zoals emoties, angst, stress etc te maken hebt.
  • Gespannen schouders, welke last draag je allemaal met je mee (wat onverwerkt is?)

Zelfhelend vermogen van je lichaam

Je zelfhelend vermogen is het natuurlijke vermogen van je lichaam, geest en immuunsysteem om gezond te blijven. Het werkt gewoon, je hoeft er niet over na te denken… Om het wat duidelijker te maken; je zelfhelend vermogen treedt bijvoorbeeld in werking wanneer je een wond hebt. De wond geneest vanzelf. De huid heelt en na een poosje zie je er niet of nauwelijks nog iets van. Maar ook je spierherstel na een intensieve sportsessie. Ook kun je denken aan de veerkracht van ons als mens wanneer er vervelende dingen gebeuren. Vaak denken we; ‘oh my, ik kan dit echt niet aan…’ om er vervolgens achter te komen dat this will pass… en je achteraf tegen jezelf zegt; ik ben sterker dan ik dacht.

Echter, er zijn omstandigheden waardoor je zelfhelend vermogen hulp van buitenaf nodig heeft om weer optimaal te werken. Voorbeelden zijn stress, onverwerkte emoties, uitputting of ernstige disbalans waardoor er al ziekte ontstaan is.

Blokkades, oftewel stress energie in ons lichaam, verdwijnt niet vanzelf

Om om te kunnen gaan met alles om ons heen, met het hele mens-zijn, is het belangrijk dat we goed in verbinding zijn met ons lichaam. Veel mensen leven meer vanuit het hoofd in plaats vanuit hun gevoel om zo controle te houden over hun gedachten en emoties, waardoor ze uit verbinding raken met zichzelf. Dit veroorzaakt weer onrust en stress in het lichaam en hoofd. En iedere vorm van stress veroorzaakt verkramping in ons lichaam, waardoor blokkades ontstaan. 

De opgebouwde spanning zoekt vervolgens een uitlaatklep. Dit kan zich uitten in allerlei mentale en fysieke klachten zoals: onrustig voelen, irritatie, slecht slapen, piekeren, angst en paniek voelen, weinig energie, eczeem, huidirritaties, gespannen nek en schouders of andere vage lichamelijke klachten. Vaak negeren we deze gevoelens en onderdrukken we dit door vooral heel druk te zijn, veel eten, scrollen op social media, afwezig zijn in gedachten, vroeg naar bed gaan etc. Waardoor uiteindelijk het onbewuste patroon vanuit een blokkade blijft bestaan, waardoor we in een vicieuze cirkel belanden.

Bewust kiezen om blokkades te helen, verzachten en op te ruimen

Vaak zijn we heel onbewust van ons lijf, de signalen die het geeft, wat we denken en voelen. We gaan zo volautomatisch door met hét leven. In mijn 1 op 1 mentorship maar ook tijdens de Reiki opleiding is er volop aandacht voor jou. Voor wie jij bent als mens, als vrouw, als ondernemer. Gelukkig is ons lichaam heel wijs en wacht op het moment wanneer wij wél in staat en ook bereid zijn om deze blokkades op te ruimen. Wanneer we bewust kiezen om juist ook een laagje dieper te kijken; naar je leven, je verlangens, je angsten, twijfels, overtuigingen, je talenten, je energie, naar dat waar het écht voor jou om gaat in het leven, dat wat jou plezier en voldoening geeft… 

Dan worden we vaak ook bewust van wat er onder de oppervlakte al aanwezig was zoals fysieke spanning, onrust, weerstand, stagnatie…. Deze klachten zijn juist een heel positief signaal van ons lichaam, ook al voelt dit niet zo. Alleen op deze manier worden we er weer bewust van dat we uit balans zijn geraakt en dat er iets om je aandacht vraagt.

In mijn begeleiding werk ik altijd met healing gecombineerd met Reiki. Door Reiki te geven aan jezelf (of anderen), kan stress energie en blokkades oplossen zodat de energie weer vrij kan stromen en er ruimte ontstaat voor zelfinzicht en groei.

Merk jij op dat je veel in je hoofd zit, spanning en onrust ervaart, heb je het gevoel dat je vast loopt op persoonlijk vlak of stroomt het minder lekker in je business?


Stop met wegkijken en geef het de aandacht die het verdient. Het zijn signalen dat dat je bent afgedwaald van jouw innerlijke kracht, jouw missie én jouw basis, wacht dan ook niet tot het als vanzelf anders wordt! Take the lead en breng je leven en business weer in balans met jou, jouw behoeftes en jouw leven. Ik help je er graag bij middels mijn persoonlijke mentorship of Reiki opleiding. Laten we verbinden, leuk als je een berichtje stuurt op Insta of vraag een vrijblijvende sessie aan om kennis te maken.

Tijdens dit gesprek stem ik mij af op jou en je business, om vervolgens samen een laagje dieper te kijken. Want waar gaat het écht over? De sessie geeft je direct helderheid en inzichten in wat jou verder gaat helpen.