Misschien volg je me al een hele poosje, misschien pas net. Hoe dan ook leek het me een fijn idee om je te vertellen welke lessen ik heb geleerd nadat ik langdurig onder druk stond en uiteindelijk in een  burn-out belande. Dit verhaal deel ik met jou om je te inspireren, je te laten weten dat vastlopen niet gek is en vooral om je te laten weten dat het ook anders kan, iets wat je op dit moment misschien niet zou denken.

Voordat ik burn-out raakte

Was ik een vrolijke en enthousiaste jonge vrouw, ik was net 30 geworden. Moeder van 2 prachtige kindjes en werkte ik gemiddeld 32 uren als leidinggevende in een drogisterij. Daarnaast had ik in de jaren voorafgaand aan de burn-out al een aantal belangrijke keuzes voor mijzelf gemaakt. Wat naast rust en vrijheid ook zorgde voor innerlijke onrust. Want ergens zat er een diepgewortelde overtuiging dat ik misschien wel niet goed genoeg was met als gevolg: pleasen, alle ballen hooghouden en vooral voor een ander klaarstaan. Dat zorgde ervoor dat ik veel stress ervaarde.

De details van mijn situatie destijds doen er nu even niet toe, de burn-out die ik kreeg wel. Het was het resultaat van jongleren met 31 ballen, altijd maar mijn grenzen over gaan en lichamelijke klachten en signalen negeren. Ik was gewent om altijd maar die prodent-smile op mijn gezicht te hebben staan waardoor anderen dachten dat ik alles onder controle had. Powervrouw was mijn second name! 

Totdat… totdat mijn lichaam er op een dag mee op hield. Emotioneel opgebrand, oververmoeid, vastgelopen, lichamelijk verkrampt en was ik onzeker over wie “ik” nou eigenlijk was. Het licht ging uit. (lees hier meer over mij)

Diagnose: burn-out.

Mijn besluit

Dit was het moment voor verandering! Enkele maanden later, toen ik lichamelijk voor een deel was hersteld en mijn emotionele, mentale en spirituele ontwikkeling in volle gang was (het voelde alsof ik een extreme groeispurt doormaakte en in een rollercoaster was gestapt) ging ik re-integreren bij mijn werkgever. Ik merkte op dat het werk wat ik deed niet meer bij mij als persoon paste. Mijn doel was groter dan wat ik daar deed.  In de periode dat ik thuis zat las ik veel (zelfhulp) boeken, volgde ik Webinars, online trainingen, bezocht ik mijn therapeut en ging ik daarnaast nog naar een coach. Op de laatste dag dat ik mijn therapeut bezocht vroeg zij mij, wat wil je gaan doen Jantine? Dat was de eerste x dat ik het luidop uitsprak naar iemand die buiten mij stond; ‘ik wil andere vrouwen helpen, ik wil gaan coachen’

Dat is ook het moment geweest dat ik mij heb ingeschreven voor de NLP (neuro linguïstisch programmeren) practitioner. Daarnaast had ik mijn werkgever verteld dat ik het werk niet wilde blijven doen en ben ik daarna gestopt met re-integreren. Ik ben mijn eigen pad gaan volgen, mijn doel achterna. By Jantine coaching & persoonlijke ontwikkeling werd een feit!

Benieuwd wat ik nou uiteindelijk ervan leerde? Lees dan verder…

Deze lessen leerde ik tijdens mijn burn-out

Toen begon het pas echt! Vanuit de ziektewetuitkering belandde ik in de WW, want ik had geen baan en wilde mij gaan focussen op mijn doel, mijn missie! Daar zat ik dan, zonder werk en toch intens blij. Ik besefte mij dondersgoed dat ook al had ik geen vaste baan meer, ik wel inkomen moest gaan genereren. Regelmatig heb ik gedacht, laat ik maar werk zoeken, dan heb ik geen spanningen over het financiële plaatje. Kiezen voor een kortetermijnoplossing waar ik waarschijnlijk niet blij van zou gaan worden. Naast het vertrouwen dat alles goed komt leerde ik ook:

1. EEN BURN-OUT KRIJGEN IS NIET HET EINDE VAN DE WERELD

Ondanks dat het super k*t is, ervaar ik het als een life changing moment. Voor mij betekent mijn burn-out dat ik mocht gaan kijken naar wat er anders mocht, want hoe het ging, kon ik niet volhouden. Het gevoel wanneer je op zo’n moment ervaart, dat zwarte gat, niemandsland… Dat gevoel is tijdelijk. Zo cliché maar zo waar: ‘na regen komt zonneschijn’

2. JE BATTERIJ KAN KAPOT
Net als de accu van je telefoon, kan ook je eigen accu kapot gaan. Door de accu steeds maar half op te laden gaat die uiteindelijk bol staan en crasht uiteindelijk. Wanneer jij jezelf te weinig voorziet van oplaadmomenten, zul je merken, dat alle dagelijkse dingen je meer energie kosten en ook dat je concentratie minder wordt. De spanningsboog wordt groter en je lontje korter.

3. VOOR JEZELF KIEZEN IS NIET EGOÏSTISCH
Weer zei ik een afspraak af en nog vaker begon ik ‘nee’ te zeggen wanneer mijn energie level zo laag was en er iemand wilde afspreken, er iemand jarig was of gewoonweg ik geen zin had! Egoïstisch? Ik ben opgegroeid met de overtuiging ‘je moet voor een ander klaarstaan’ en dit had er grotendeels voor gezorgd dat ik mijzelf voorbij was gelopen. Dus ja! Ik begon met kiezen voor mijzelf, waar ik blij van werd en waarbij ik voelde dat ik er energie van kreeg. Egoïstisch? De ander moest wel wennen aan mijn nieuwe instelling en de overtuiging ‘ik mag tijd voor mezelf nemen’ werd niet altijd positief ontvangen, en ik wist dat ik dat los mocht gaan laten. Makkelijk? Nee, het was letterlijk een kwestie van oefenen, vaker nee zeggen en dat altijd vanuit liefde en met respect, waardoor er begrip ontstond.

4. ALLES WAT JE ZOEKT ZIT AL IN JE
Wat ik daarmee bedoel? Dat we vaak buiten onszelf op zoek zijn naar bevestiging, naar het schouderklopje, of die peptalk van een ander. Maar weet je? Dit alles zit al in onszelf, we mogen onszelf nog meer gaan waarderen, de bevestiging in onszelf zoeken en onszelf een schouderklopje geven op het moment dat we weer een stap vooruit hebben gezet.

5. JE BENT NIET ALLEEN
Lange tijd voelde ik mij alleen, ik worstelde zo ontzettend om al die ballen hoog te houden, innerlijke onrust te ervaren, emotioneel zijn, ik dacht dat ik de enige was omdat het bij andere vrouwen zo vanzelfsprekend leek te gaan. Nu weet ik, dat het gevoel van alleen zijn en alleen in de situatie staan in mijn ogen bullshit is. Mijn overlevingsstrategie ‘ik moet het toch alleen kunnen’ zorgde ervoor dat ik geen hulp durfde vragen, terwijl hulp vaak zo voor de hand lag, ik hoefde het alleen maar te vragen. Daarnaast, toen ik meer en vaker in gesprek ging met de mensen om mij heen, mijn gevoelens ging uitten, ging ik opmerken dat er veel meer vrouwen struglen met: druk zijn, de dagelijkse ratrace bijhouden, die ook weleens in een drakenmoeder veranderden en dat ook zij er soms helemaal klaar waren! Kortom you’re not alone =)

6. ALS JE TE WEINIG TIJD HEBT, KUN JE ER NIET MEE OM GAAN
Sporten? Nee heb ik geen tijd voor. Even samen lunchen? Nee, ik moet dan werken. Afspreken? Nee, dan moet ik met de kids naar logopedie. Kom je op Bibi haar verjaardag? Ja, natuurlijk ben ik erbij. Kun je voor mij invallen op het werk? Natuurlijk help ik je. Kun je even voor mij naar de Kwantum? Ja doe ik wel even voor je.


Ik was jarenlang zo dienstbaar voor een ander, dat ik letterlijk géén tijd voor mijzelf had. Want ieder vrij momentje? Die vulde ik met het huishouden, nog even een boodschapje halen, nieuwe schoenen scoren en nog een wasje ophangen… Ik was dus altijd druk, en had er dagen bijzitten dat ik nauwelijks tijd had om te eten, dat deed ik wel in de auto onderweg naar de volgende afspraak.
Ik leerde te onthaasten, en vooral om voor mijzelf te zorgen. Je hebt ‘m vast weleens voorbij zien komen:

Het is net zoals bij de veiligheidsinstructies in het vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker, zodat je daarna een ander kan helpen.

7. VERTROUWEN OP JE GEVOEL
Zo belangrijk. Vertrouw op je ingevingen, laat je inspireren en vertrouw op je intuïtie. Hier is een hogere intelligentie aan het werk, vele malen wijzer dan je ratio. Het topje van de ijsberg… Je kunt echt je ‘buikgevoel’ vertrouwen, om vanuit daar stappen te zetten.

8. WETEN WIE JE BENT EN WAAR JE BLIJ VAN WORDT

Wanneer je op een kruispunt in je leven staat en een sprong in het diepe waagt, kiest voor het onbekende, dan kan het voelen alsof alles wankelt en je geen grond onder je voeten hebt. Dan kom je er pas achter hoe belangrijk het is om te weten wie je diep van binnen bent, te weten wat je belangrijk vindt, wat je talenten zijn en hoe jij het leven het allerliefst voor je ziet. Dichtbij jezelf staan en weten wie jezelf bent, maakt het een stuk gemakkelijker (en gaat het sneller) om verder te komen. Toen ik mijzelf beter leerde kennen, kwam ik meer en meer in een flow terecht waardoor alles gemakkelijker ging.

Waarom de burn-out voor mij zo’n belangrijke les is geweest?

Ik heb zelf lang niet altijd goed genoeg voor mezelf gezorgd. Dat was niet slim van me. Door intensief te werken en klachten als stress en spanningen te negeren kreeg ik schouder- en psychische klachten. En daar werd ik behoorlijk chagrijnig van, waardoor ik er eigenlijk voor niemand echt kon zijn.

Nu weet ik, als ik goed op mijn (energie) balans let, regelmatig rust neem, gezond eet en beweeg, ik een ander ook het beste van dienst ben. Wie lekker in zijn vel zit, heeft een veel grotere kans op succes dan wanneer je je ellendig voelt. Daarom is zorgen voor jezelf het startpunt en niet de activiteit waar je pas aan toe komt als al het andere gedaan is. Dat moment komt het er namelijk niet van.

Gelukkig is elke dag weer een nieuwe dag om daar met goede moed aan te beginnen. Als je meer voor elkaar wilt krijgen en je droomdoel wil realiseren, zorg dan eerst voor jezelf.

Ik weet hoeveel de burn-out me gebracht heeft en met behulp van de juiste mensen, de juiste tools en de juiste (zelf)kennis ben ik weer gaan vertrouwen op mijzelf. Ik had nooit voor mogelijk kunnen houden hoe het ook anders kan: een gevoel van vrijheid, ontspannen zijn, stralen, meer zelfliefde en vertrouwen hebben en intens kunnen genieten. Het is echt mogelijk. En ik wil niets liever dan dat voor jou.

Liefs,
Jantine