Iedereen heeft een intuïtief vermogen. Daar is niks zweverigs aan. Wij zijn allemaal intuïtief geboren. Echter de ruimte die er in je opvoeding was voor jouw gevoel bepaalt hoe krachtig jouw intuïtieve vermogen – nu – is. Bij velen is intuïtief (aan)voelen al vroeg afgeleerd.

Niet huilen en door bikkelen betekende immers dat je sterk en dapper was. Een enkeling heeft het op een behoorlijk niveau vastgehouden maar het overgrote deel van ons mag de intuïtie weer herontdekken. Vaak gaat hier een negatieve of grote emotionele ervaring of verandering aan vooraf. Want dan loopt het hoofd vast omdat ons brein het verdriet of de teleurstelling van de gebeurtenis niet kan verklaren, kan verwerken of kan helen.

Maar wat betekent intuïtie dan precies?

Aan intuïtie worden vele verschillende betekenissen gegeven. Voor mij is intuïtie je innerlijke wijsheid, je innerlijk kompas. Dat waarvan je voelt dat het oké is of niet oké. Intuïtie gaat voorbij het denken, angsten en beperkende overtuigingen. Het is je buikgevoel.

Ken je de uitdrukking: volg je hart, want dat klopt of volg je gevoel. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ze zeggen niet voor niks: mijn hart maakt een sprongetje of dat je vlinders in je buik voelt bij verliefdheid. Dit zijn natuurlijk de positieve signalen. Echter ken je waarschijnlijk ook wel de knoop in je maag of dat je intens verdriet kan ervaren. Als je daar zo bij stil staat, ben jij dan heel bewust van jouw innerlijk kompas?

Intuïtie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak:   [ɪntyˈwi(t)si] Verbuigingen:   intuïtie|s (meerv.) eigenschap dat je iets aanvoelt zonder erover te denken.

Zoals je leest, jouw intuïtie spreekt geen duidelijke taal. Het laat het jou voelen! Noem het: aanvoelen, je gut feeling, je onderbuikgevoel, een ingeving, instinctief of een inzicht zonder nadenken. Vertrouw op wat je voelt! Want jouw lichaam, je innerlijk kompas, jouw intuïtie liegen niet! Misschien ken je dat wel, dat je soms achteraf denkt: zie je wel, had ik maar… of juist omgekeerd dat je een keus maakt maar het niet kan verklaren waarom je juist dat kiest en het fantastisch uitpakt.

Vertrouw op je intuïtie is een mooi advies, maar daarom nog niet altijd even makkelijk op te volgen.

Vooral niet als je van nature al een piekeraar bent en vaak apen en beren op de weg ziet. Zuiver naar je intuïtie luisteren brengt je leven in een versnelling. Wanneer je regelmatig naar je intuïtie luistert zal je merken dat je makkelijker manifesteert wat je wilt. Echter kan naar je intuïtie luisteren ook een klus zijn omdat de stemmetjes in je hoofd je altijd gaan testen zodra je besloten hebt iets vanuit je intuïtie te doen. Dit is een proces van heling en dichterbij jezelf komen.

Een leuke oefening om even onderscheid te maken tussen je hoofd en je intuïtie is door even naar een moment in je leven te gaan waarop je een hell yeah! gevoel had. Wat voel je dan? Waar voel je dat?

Vervolgens doe je ditzelfde met een moment waarop je even een niet-okay gevoel had. Wat gebeurt er dan in je lijf? Waar voel je dat dan? Merk je het verschil tussen beiden? Om bewuster te worden van je intuïtie is dit al een hele mooie oefening.

Als je veel met mensen werkt, gevoelig bent of soms overprikkeld voelt. Dan is het belangrijk om bewuster van je intuïtie te worden. Wat daarbij belangrijk is om te leren hoe wij nou precies in elkaar zitten. Dus dat je kennis krijgt over je brein & het intuïtieve, zodat je optimaal in balans kan leven.

Ik wil deze blog graag afsluiten met een laatste 3 vragen die ik mijzelf vaak stel want er zijn 3 dingen waar ik op let wanneer ik naar mijn intuïtie luister:

1. Voel ik mij enthousiast en energiek over deze keuze? Ja? Doen!
2. Draagt deze keuze bij aan mijn lievelingsleven? Ja? Doen!
3. Vertegenwoordigd deze keuze de vrouw die ik wil zijn? Ja? Doen!

Door deze vragen vaak aan jezelf te stellen en veel met ‘ja’ te beantwoorden én te gaan doen, creëer je nieuwe gedragspatronen bij jezelf. Je creëert hiermee actief je leven, ervaart vaker een diep gevoel van geluk en bent meer ontspannen en voldaan.

Merk jij op dat je in een levensfase zit waarbij je uitgenodigd wordt om te verdiepen in jezelf? Heb je de behoefte dat iemand met je meekijkt en je een spiegel voorhoudt, zodat je tot antwoorden uit jezelf komt? Tijdens een kennismakingsgesprek gaan we in op jouw vraag en waar jij nu op vastloopt. Dit doen we door even kort samen jouw leven en of business in te duiken om helder te krijgen wat je grootste verlangen is en waar je behoeften liggen. Ook kijken we welk obstakel (is het angst? een belemmerende overtuiging? of een ontbrekende tool?) je tegenhoudt en hoe je daarmee kunt dealen. En tot slot kom je erachter óf en hoe ik je verder kan begeleiden in het realiseren van jouw goedvoelend plaatje.

Het is mijn gave om helderheid en focus te creëren. Door snel tot de kern van jouw blokkade te komen en je droom helder te krijgen. Ik hou graag een liefdevolle spiegel voor zodat jij waardevolle inzichten op kan doen.