Herken je dat? Je wil iets, hebt een mega vet idee, misschien heb je wel bedacht om van baan te switchen of je baan op te zeggen omdat je graag wilt gaan ondernemen. Of neem die wereldreis. Wat jij ook maar bedenkt, wat het ook is waar jouw hard sneller van gaat kloppen. Je komt in meerdere of mindere mate dat kritische stemmetje tegen…

  • Ja maar, zou je dat wel doen?
  • Eigenlijk heb ik het zo slecht nog niet.
  • Wat zit ik nou te zeuren, ik ga toch niet alles achterlaten?
  • Straks dan is die andere baan niet zo leuk.
  • Het kost wel veel geld he…
  • Wat zouden pap en mam daarvan vinden?
  • Ohjee, ‘Mark’ vind mijn idee helemaal niks.
  • Misschien moet ik er toch nog eens even héél goed over nadenken.

Precies die gedachten, zorgen er vaak voor dat jij gaat uitstellen.

Want als je mijn vorige blog hebt gelezen over hoe je intuïtie tot je spreekt, dan weet je dat het draait om gevoel, ingevingen, een idee waarvan jouw hart sneller gaat kloppen. Iets waar jouw toekomstige jij je dankbaar voor is. Maar! Vaak blijft het bij deze ideeën. Want ergens laat jij je tegenhouden door dat stemmetje in jezelf of door de meningen en verwachtingen van anderen. Heel eerlijk? Uitstellen is één van de populairste vormen van zelfsabotage omdat het erg gemakkelijk is.

Waar het nu nog vaak misgaat is dat we ons geluk buiten onszelf blijven zoeken als ook dat wat er nog niet is, ‘de schuld’,
buiten onszelf leggen. Oftewel de excuses. Zo ook bij veranderingen. Als jij iets anders in je leven wil dan hoe het nu is, het begint allemaal bij jezelf. Bij jezelf leren kennen, weten wat jij wil, wat jij kan en waar jij voor staat en daarvoor is zelfonderzoek nodig. Jezelf écht leren gaat zorgen voor antwoorden op jouw vragen. Waardoor jij vanuit verbinding met jouzelf keuzes kan gaan maken die bijdragen aan jouw verlangens. Helder krijgen en weten wát jij wel wil is überhaupt nodig om stappen te gaan zetten.

Als je erachter bent of kunt komen waar jij van gaat stralen, wanneer jij écht op je allerbest bent (hoe specifieker hoe beter), dan zal je gaan merken dat jouw energie weer gaat stromen.

Dat je opmerkt dat je jouw eigen pad bent gaan bewandelen waar het moeiteloos en makkelijk mag gaan. Alleen komt daar vaak angst om het hoekje kijken en dat is killing!

Angst is vaak de boosdoener. Vaak denken we dat we bewust keuzes maken en leiding nemen over ons leven, maar eigenlijk is het vaak ons onderbewustzijn die regeert en besluit of je dingen wel of niet gaat doen. Ons onderbewustzijn bevat een blauwdruk voor ons leven. Het bepaalt ons leven gebaseerd op ongefilterde informatie die het verzamelde toen we jong waren, oftewel onze ‘overtuigingen’. Vaak hebben we niet eens door dat die overtuigingen ons leven bepalen.

Overtuigingen die ik veel hoor zijn:
✓ Ik ben niet goed genoeg.
Wat zich uit in onzekerheid, heel hard werken, veel geven etc.
✓ Ik ben het niet waard.
Wat zich uit in moeilijk kunnen ontvangen, geen (voldoende) geld durven
vragen voor je diensten, een ongelijkwaardige relatie etc.
✓ Ik kan dat niet.
Wat zich uit in geen nieuwe dingen doen, in je comfortzone blijven, geen
stappen durven zetten, geen uitdaging en voldoening ervaren etc.
✓Ik moet voor een ander klaar staan.
Wat zich uit in veel of vooral met anderen bezig zijn, dingen doen die je liever
niet doet, geen grenzen aangeven, je verlangens niet uitspreken, frustratie etc.
✓ Ik mag niet egoïstisch zijn (niet tijd voor mezelf hebben).
Wat zich uit in: nauwelijks tijd voor jezelf vrij maken, je schuldig voelen etc.

Welke is voor jou herkenbaar?

Het is alsof we met één voet op het gaspedaal drukken en met de andere voet op de rem. Ons gevoel wil het ene en de overtuiging houdt je tegen.

Zelf heb ik een aantal jaren terug meegemaakt dat ik mijn vaste baan in loondienst wilde stopzetten om volledig voor mijn taartstudio te gaan. Volledig richten om mijn passie, het ontwerpen en vervaardigen van bruidstaarten. Man! Doodeng was dat. In mijn hoofd had ik de beslissing allang gemaakt, maar overtuigingen als: dan hebben we te weinig geld, straks krijg ik geen klanten, mijn vader gaat dit nooit goed vinden, ik ben helemaal geen ondernemer etc… dit hield mij tegen om écht ervoor te gaan.

Wat mij destijds enorm heeft geholpen was mijn coach. Ze zei: Jantine kijk eens recht voor je uit. Als je dan in de toekomst kijkt, wat zie jij jezelf dan doen over 3 maanden. Hoe voel jij je erbij? En dit gingen we nog even verder uitdiepen. Het gevoel, de enthousiasme wat ik voelde als ik mijn baan wél op ging zeggen. Het succes wat ik wél zou hebben en vooral het plezier wat ik kon zien… Dat zorgde ervoor dat ik van angst naar vertrouwen ging.

Belangrijk is om te kijken welk verhaal jij jezelf verteld. En als je merkt dat het op angst gebaseerd is? Herschrijf het dan eens. Kijk waar de angst vandaan komt en wat als je de angst ombuigt naar vertrouwen? Welk verhaal zou het dan zijn?

Kun jij wel een zetje gebruiken, iemand die met je meekijkt, een liefdevolle schop onder je kont geeft 😉 gewoonweg omdat je klaar bent om het beste uit jouzelf, jouw leven én je business te halen en niet langer genoegen te nemen met minder?

Laten we dan verbinden middels een kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek gaan we in op jouw vraag en waar jij nu op vastloopt. Dit doen we door even kort samen jouw leven en of business in te duiken om helder te krijgen wat je grootste verlangen is en waar je behoeften liggen. Ook kijken we welk obstakel (is het angst? een belemmerende overtuiging? of een ontbrekende tool?) je tegenhoudt en hoe je daarmee kunt dealen. En tot slot kom je erachter óf en hoe ik je verder kan begeleiden in het realiseren van jouw goedvoelend plaatje.

Het is mijn gave om helderheid en focus te creëren. Door snel tot de kern van jouw blokkade te komen en je droom helder te krijgen. Ik hou graag een liefdevolle spiegel voor zodat jij waardevolle inzichten op kan doen.