Wat ik daarmee bedoel? Toen ik op mijn burn out afstevende had ik al veel lichamelijke signalen ontvangen die ik negeerde, dus de keus nam om op dezelfde voet door te gaan omdat ik vond dat ik niet mocht omvallen en dus signalen ging negeren.

Óf;

Doordat ik die lichaamssignalen negeerde raakte ik uiteindelijk burn out. Wederom had ik een keus…
In de slachtofferrol gaan zitten of verantwoordelijkheid nemen en dealen met de burn out. Door te accepteren. Accepteren wat er is.

Maar ook;

Kiezen wat goed voor mij is. Balans zoeken. Kies ik ervoor om naar die verjaardag, dat feestje of etentje te gaan? Of… Kies ik voor mijzelf.
Tegenwoordig houd ik de afspraak open, zodat ik op de bewuste dag kan voelen hoe ik qua energie zit. Zit ik laag in energie? Dan zeg ik Nee tegen de ander, wat een Ja is tegen mijzelf.


WE ZIJN ONZE KEUZES
Kortom, we zijn wat we doen. De waarheid heeft altijd twéé kanten.
Als je tevreden bent met hoe je leven eruit ziet heb je vermoedelijk goede dingen gedaan. Maar de andere kant van de medaille is ook waar: als je niet tevreden bent met wie je bent, doe je vermoedelijk niet de goede dingen…

VERANTWOORDELIJKHEID
Verantwoordelijkheid is daarvoor nodig, want wanneer je verantwoordelijk bent, ben je in staat om sturing te geven aan je leven. Om kapitein te zijn (en als je het nog niet bent, te worden) van je eigen schip.

Hoe je leven er op dit moment ook uitziet, jij hebt dat resultaat zelf tot stand gebracht. Dat betekent dat jij meester bent over je eigen leven.

Maar het betekent ook dat jij, en niemand anders, iets niet goed hebt gedaan als je leven er anders uitziet dan je zou willen. En dat jij zelf, en niemand anders, de verantwoordelijkheid hebt om daar iets aan te doen…

Ons leven is het resultaat van een hele hoop grote en kleine keuzes. Sommige zijn makkelijk, andere een stuk lastiger om te maken. Maar we moeten ze wel maken, en het liefst weloverwogen, want met elke keuze geven we vorm aan ons eigen leven.

PASSIE VS VEILIGHEID
Je wordt op de wereld gezet met; talenten, interesses, karaktereigenschappen, in een bepaalde familie, een bepaald land en sociaal milieu. Dat zijn allemaal dingen wat je niet zelf in de hand hebt.
Maar vanaf het moment dat je groot genoeg bent om verantwoordelijkheid te dragen – dat wil zeggen gehoor te geven op wat zich aan jou presenteert – kun je je houding tegenover al die dingen bepalen.

Volg je je passie of kies je liever voor veiligheid? Ben je het eens met de normen en waarden van je ouders, of kies je ervoor anders in je leven te staan? Wat doe je met dat irritante karaktertrekje? 

Kortom: je kunt je nooit verschuilen achter je achtergrond, omdat dat niet de enige waarheid is. “Wat ons uiteindelijk onderscheidt aan het eind van ons leven is niet wat ons is overkomen, maar ons antwoord op wat ons is overkomen.”

Dat is waar verantwoordelijkheid om draait. Jouw keuzes, jouw antwoord en dus ook: jouw acties.

“In the end we ARE our choices”