fbpx

Een zelfhulp-junkie verwijst naar iemand die zich onderdompeld in alle zelfhulp artikelen (voor ontspanning) en geen actie onderneemt. In de loop van mijn persoonlijke ontwikkeling en coachingreis kwam ik erachter dat ik in het beginstadium mezelf ook onderdompelde in artikelen die maar te maken hadden met burn-out, (zelf)ontwikkeling en artikelen die matchten met dat waar ik op dat moment stond. Maar ernaar handelen? Hoe dan… Toen ik mij daarvan bewust werd (gemaakt) ben ik uiteindelijk stapje voor stapje in beweging gekomen.

Ben jij een zelfhulp-junkie? Hier zijn 9 manieren om te vertellen of je er één bent:

 1. Je leest over ‘Self-help’ zonder actie te ondernemen
  Je leest zelfhulp blogs, boeken en je laat je inspireren door alle social media kanalen. Je neemt zelfs af en toe deel aan zelfhulp cursussen. Van alles dat je gelezen hebt, heb je weinig tot niets gedaan om dit daadwerkelijk toe te passen / integreren in je leven. In plaats van alleen de hele tijd te lezen, is het misschien nuttiger om jezelf af te vragen waarom je leest en wat je van plan bent te doen met de informatie die je leest of zelfs koopt. Zoals met elke activiteit, is het belangrijk om het doelgericht te doen.
 2. Je houdt ervan om over self help te praten, maar je handelt er niet naar.
  Naast het lezen over zelfhulp, praat je er ook over. Je communiceert met de auteurs van de artikelen/trainingen/cursussen, vraagt ​​af en toe om advies. In de zelfhulpblogs die je leest, maak je af en toe een opmerking, deel je je gedachten en toon je je betrokkenheid bij de community. Je praat er zelfs wel eens over met je vrienden. Echter, na het krijgen van het advies, doe je niets. Het schiet tekort in actie. Wanneer ben je van plan actie te ondernemen? Start met dat wat je wilt en wanneer je dat ‘doel’ wilt behalen. Maak je actieplan en handel ernaar.
 3. Je leest om te lezen.
  Je
   maakt er een sport van om elk zelfhulpboek / blog / bericht dat je tegenkomt te lezen, zelfs als het om een ​​onderwerp gaat dat niet relevant of geen betekenis heeft in je leven. Heeft dat wat je leest toch enig nut? Dan kan het handig zijn om er goed op te letten wat je leest en alleen dat gaat lezen wat betrekking heeft op wat je doormaakt. Wat nog belangrijker is,  is om belangrijke punten te noteren en er een (actie)lijstje van te maken.
 4. Je rekent zelfhulp tot ‘ontspanning’.
  Het is prima om zelfhulpboeken / blogs te lezen in je vrije tijd. Maar je rekent zelfhulp tot een ontspannende activiteit, maar bent niet van plan om daadwerkelijk actie te ondernemen nadat je iets gelezen hebt. Zelfhulp is echter meer dan alleen een opvulling of verrijking. Het is een belangrijk hulpmiddel om ons zo goed mogelijk te laten leven. Hoe zie jij zelfhulp en in welke mate ben je van plan dit in je leven te integreren? Jouw antwoord op die vraag bepaalt welke resultaten je eruit zult halen.
 5. Zelfhulp is je ontwijkingsgedrag.
  Hoe ironisch het ook mag lijken, sommige mensen lezen zelfhulp als een manier om problemen in hun leven te voorkomen of zelfs op te lossen. Ze zoeken er hun toevlucht in. Ze denken dat het lezen over zelfhulp betekend dat ze actie ondernemen. Uiteraard is dit slechts een illusie. Als je iets probeert te vermijden, kun je het niet negeren door je over te geven aan zelfhulp. Je moet het onder ogen zien, bewustworden en er uiteindelijk mee omgaan. Gebruik zelfhulp om je van de juiste informatie te voorzien en handel er vervolgens naar.
 6. Je meet je prestaties met het aantal artikelen / boeken dat je per week leest.
  Na elk bericht / blog / boek dat je hebt gelezen, ga je verder met het volgende. Tevreden met de aantallen wat je al gelezen hebt. Maar echte resultaten moet je meten aan dat wat je in je leven creëert, niet hoeveel je leest. Lezen is slechts een voorbereidings. Zelfs als je 1000 zelfhulpboeken leest, verandert er niets! Totdat je iets doet. Tot op heden heb ik in mijn hele leven minder dan 20 zelfhulpboeken gelezen. Ik lees alleen dat wat nodig is (om bepaalde info / kennis te krijgen); anders raak ik de boeken niet aan. Lees alleen wat nodig is om je resultaten te bereiken, om bepaalde informatie of kennis te krijgen. Concentreer je op dat wat je wilt. Daar waar je wilt zijn. Daar waar je naartoe wilt groeien.
 7. Je leest zelfhulp om jezelf te motiveren / een bepaald gevoel van ‘high’ te ervaren.
  Net a
  ls echte junkies krijg je een emotionele high door te lezen. Het loopt echter langzaam terug, dus je blijft meer lezen om dat gevoel, van brandstof te voorzien. Hoewel het inspirerend is om te lezen over het succes van anderen, is het zelfs nog meer inspirerend om dat succes voor jezelf te bereiken.
 8. Je blijft aanmodderen met het zoeken naar lifehacks in plaats van aan grotere stukken van het leven te werken.
  Sommige mensen raken verstrikt in het ‘hacken’ van het leven, omdat het gemakkelijk is en ze zich productief voelen. Voor velen is het uitstelgedrag om te werken aan de grotere struggles van het leven. De weg naar weg naar je droomleven kun je niet hacken. Er zijn grote beslissingen die je moet nemen, en totdat je dat doet, kunt je jouw echte leven niet starten.
 9. Je slaat berichten / posts / blogs op of je plaatst een bladwijzer naar je startscherm zonder dat je een tip in de post hoeft te onthouden / toepassen.
  Het is geweldig om artikelen als bladwijzer op te slaan voor toekomstig gebruik en het is nog beter om ze met je vrienden te delen. Ik stel het altijd op prijs wanneer lezers mijn berichten met anderen delen. Alleen wat heb je aan een bladwijzer of opgeslagen bericht als je er nooit weer naar om zult kijken? 2 vragen die je jezelf moet stellen na elk bericht dat je leest zijn: (1) “Wat heb ik van dit artikel geleerd?” (2) “Wat kan ik toepassen op mijn verdere leven?” Er is altijd wel iets om van alles te leren, zelfs als je misschien denkt dat je alles weet wat er is geschreven. Als je elke dag 1 bericht leest en je leert / onthoud / integreert 1 ding uit elke post. Stel je de enorme verandering voor die je in je leven zou zien na 30 dagen.

EN JIJ?
Ben je een zelfhulp-junkie? Zijn een van de 9 kenmerken hierboven op jou van toepassing?

En terugkijkend naar wat ik bij punt 9 heb geschreven…
Hierbij de twee vragen die ik je ga stellen:

 1. Wat heb je van dit artikel geleerd? en 
 2. Wat kun je toepassen op je toekomstige leven?

Start Living Your Life

BRON: Lifehack.org

5-daagse Lief voor Jezelf Challenge

Elke dag ontvang je een opdracht in je mailbox.

Als je je aanmeldt voor deze gratis challenge, krijg je ook maandelijks de gratis inspiratiemail in je inbox. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer informatie bekijk de privacyverklaring.

Yes, je hebt je succesvol aangemeld! Je ontvangt de eerste mail met opdracht in je inbox.

Chat openen
Hej hoi, kan ik je ergens mee helpen?
He hoi! Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen. Mocht je een vraag hebben, dan kun je mij hier een WhatsAppje sturen #handig en dan spreken we elkaar snel. Stralende groet, Jantine