De meeste lichamelijke klachten (ziekten, pijnen, spierspanning, ontstekingen ed.) ontstaan veelal door niet doorvoelde emotionele pijn. Pijn wat we niet durven te voelen heeft namelijk de neiging zich vast te zetten in je lichaam waardoor het (energetische) blokkades worden wat mentale- of fysieke klachten als gevolg heeft.

Blokkades kun je zien als ophoping van energie wat niet of niet helemaal juist verwerkt is door bepaalde ervaringen of gebeurtenissen gedurende je leven. En dit kan van alles zijn! Van onderdrukte emoties, een ongeval, verlies van een dierbaar iemand tot aan een woordenwisseling, ruzie of traumatische ervaring.

Blokkades manifesteren zich in zowel fysieke als mentale klachten zoals: overtuigingen, het idee niet goed genoeg te zijn, dat je het lastig vindt om hulp te vragen of ergens de angst voor afwijzing. Ook kunnen bepaalde patronen van uitstelgedrag en perfectionisme steeds terugkomen. 

Hoe weet je of je last hebt van (energetische) blokkades en hoe herken je ze? Ik ga een aantal voorbeelden met je delen:

 • Je vermoeid voelen maar ook niet bij kunnen slapen.
 • Je loopt vast in je dagelijkse leven (en in je hoofd)
 • Concentratie problemen.
 • Moeite hebben met gronden.
 • Last hebben van spierpijn op onlogische plekken.
 • Spanning in je hoofd.
 • Gevoelens van onrust (afleiding zoeken).
 • Het ervaren van ‘onverklaarbare’ emoties.
 • Fysieke vage klachten ervaren.
 • Moeite hebben met spanning los te laten.
 • Steeds terugkerende (negatieve / belemmerende) gedachten.

Het is belangrijk om blokkades te herkennen en er mee aan de slag te gaan wanneer jij er klaar voor voelt. Vaak weten we namelijk ontzettend goed de symptomen te omschrijven van onze pijntjes maar zijn we nog minder bewust van de emotionele diepere laag ervan. Waardoor er vooral aan symptoombestrijding gedaan wordt, zonder hierbij de oorzaak van de klachten weg te nemen. Waardoor alleen de gevolgen van de klacht mentaal beredeneerd en aangepakt wordt, waardoor de klachten nooit echt weggaan en vervolgens terugkomen of zelfs verergeren.

Wanneer jij weet wat de daadwerkelijke oorzaak is van je klacht en daarmee weet wat je blokkeert of in de weg staat zoals je onbewuste overtuigingen, dan kun je daar aan werken en daarmee jezelf healen en persoonlijk te groeien. Hieronder lees je welke klachten je fysiek kunt ervaren bij een blokkade.

Hoe blokkades zich kunnen manifesteren:

Hoofdpijn
Je zit heel veel in je hoofd. Denken over wat allemaal moet en wat je niet moet vergeten of misschien wel hele to-do lijstjes te bedenken. Waardoor er een blokkade in je nek en kruin ontstaat door het teveel vanuit je hoofd leven. Omdat de energie daar dan niet meer stroomt, stapelen emoties en gedachten zich op. Wat tot overprikkeling kan leiden in je hoofd en je enorm veel last hebt van ruis en een disbalans ervaart. Je kunt het herkennen aan veel piekeren, beetje dromerig overkomen alsof je een wandelend hoofd bent maar ook dat je ideeën over en weer schieten maar er eigenlijk weinig uit je handen komt. Je vindt het op zulke momenten ook lastig om te voelen en te vertrouwen op je intuïtie. Dit komt doordat je hoofd en lijf letterlijk van elkaar zijn afgesneden door deze blokkade. Met als resultaat dat je maar dingen probeert vast te grijpen en controle wilt hebben.

Keelpijn
Herken je dat? Dat je op bepaalde momenten blokkeert? Je wil iets zeggen, je wilt iets doen én toch dat je je niet uitspreekt. Het is alsof je verstijfd en je een brok in je keel hebt. Dit kan een blokkade op je keelchakra zijn. Dit chakra staat voor communicatie en zelfexpressie. De overtuiging van: ‘ik ben het niet waard’ en het gevoel van niet gehoord worden kan dit chakra blokkeren. Bij het gevoel van niet gehoord worden (denk maar eens aan grenzen stellen of je emoties die omhoog komen) ontstaat het probleem van niet goed kunnen spreken en jezelf uitten. Wat er dan gebeurd is dat de energie stopt en stroming wordt gestagneerd. De blokkade herken je aan onzekerheid maar ook dat je het lastig vindt expressie te geven aan wat er binnen in jou speelt.

Pijn in je schouders
Je schouders hebben als belangrijke taak om je hoofd en nek te dragen. Ook psychisch gezien moeten je schouders veel dragen. Ik neem altijd als voorbeeld het rugzakje wat je dag in dag uit met je meedraagt. Gevuld met mooie en minder mooie herinneringen en ervaringen. De minder mooie wegen vaak het zwaarst en wanneer je teveel moet dragen op emotioneel vlak, kan dit zich uiten in lichamelijke pijnklachten in je schouders. Wanneer je veel (geld)zorgen hebt en regelmatig aan het malen bent, kan dit letterlijk een last op je schouders zijn. Vaak gaat het hierbij om dat je het lastig vindt hulp te vragen, het idee hebt alles alleen te moeten doen. En vooral hard aan het werk bent Hup schouders eronder en doorgaan…

Pijn bij je romp
Als je pijn hebt boven in je rug of juist een drukkend gevoel op je borst ervaart dan kan dit een blokkade in je hartchakra betekenen. Het kan dan zijn dat je te weinig liefde voelt of geeft. Dit kan ook boosheid en gevoelens van onrecht opwekken. Als je hartchakra blokkeert kan je klachten krijgen in de bovenkant van je rug of juist een drukkend gevoel bij je borst. Je herkent het aan een snelle ademhaling, hoog in je romp. Gespannen spieren, alsof je schouders omhoog trekken. Een blokkade bij je hartchakra betekent dat je hart vaak afgesloten is. Een beschermingsmechanisme om maar niet gekwetst te worden (de overtuiging van niet goed genoeg zit hier vaak verborgen). Het lastige daaraan is, dat je moeilijk in diepe verbinding met jezelf en anderen komt. Het blijft oppervlakkig. Je kan niet geven wat je wilt geven en je kunt ook niet ontvangen wat je waard bent.

Maag klachten
Bijv. het gevoel van een knoop in je maag. Dat het er strak voelt en je ademhaling hier ook niet langs kan komen. Dit en ook brandend maagzuur kan de oorzaak van een blokkade in je maagchakra / zonnevlecht zijn. Dit chakra staat voor je zelfbeeld, je innerlijk vuurtje. Wanneer je zelfbeeld en zelfvertrouwen niet oké zijn, maar ook onzekerheid en weinig discipline kunnen voor een blokkade en maagklachten zorgen. Vaak gaan deze maagklachten ook gepaard met emotionele uitbarstingen omdat je merkt dat je uit balans bent en er weinig ruimte is voor wie jij bent, wat jij belangrijk vindt en wat jij graag zou willen. Je twijfelt aan jezelf en aan jouw kunnen. Je raakt afgeleid door wat anderen doen en blijft jezelf klein houden met het idee dat er geen ruimte is voor jouw verlangens.

Rugpijn
Lage rugpijn ontstaat vaak vanuit je stuitje, het heiligbeen. De ruggengraat is je fundament waar je op leunt. Wanneer je te maken krijgt met grote uitdagingen zoals bijv. het verlies van een baan of partner, een scheiding of financiële tegenvallers, dan valt letterlijk je basis weg. Deze emoties van onzekerheid kunnen klachten in je onderrug veroorzaken.

Lage onderrug klachten verklaren dat je mentaal en emotioneel geraakt wordt en je niet gesteund voelt. De pijn over deze gebeurtenissen gaat vastzitten en uit zich in een fysieke pijn. Je staat ‘met je rug tegen de muur’, je kunt voor je gevoel geen kant meer op.

Lage onderrug klachten ontstaan ook wanneer je jezelf teveel onder druk zet en je te druk maakt.
Denk hierbij aan; ongerustheid, angst, onzekerheid en bezorgd zijn.

Rugpijn in het midden van de rug kan komen door opgeslagen emoties en overtuigingen van jezelf. Je hebt dingen meegemaakt in je leven waardoor je op een bepaalde manier naar de wereld bent gaan kijken. Je bent steeds geneigd om over dezelfde dingen boos te zijn of te piekeren. Het lukt je niet om oude patronen los te laten. Je voelt je onder druk staan en dit veroorzaakt vervelende klachten.

Als je pijn hebt boven in de rug dan heeft dit weer een andere oorzaak. Deze staat namelijk in verbinding met je hartchakra en je longen en is vaak gericht op de buitenwereld, de ander. Ongemerkt vang jij veel gevoelens van anderen op en ben je geneigd de zorgen van de wereld haast letterlijk op je schouders te nemen. Vooral de relaties met partner, familie of vrienden komen binnen in de Bovenrug.

Wanneer je vaak een pijnlijke nek of zere schouders hebt, vraag je dan af:
– Wat raakt mij zo in de omgang met de ander?
– Wat ben ik aan het dragen wat niet van mij is?
– Voor wie of wat bescherm ik mijzelf uit angst om gekwetst te worden?

Nieuwsgierig geworden wat jouw klachten als emotionele betekenis kunnen hebben? Let’s connect en stuur mij een berichtje zodat ik met je mee kan kijken.

Lieve groet, Jantine