Jij bent de laatste tijd veel met jezelf bezig zeg?! 

EIGEN WEG INSLAAN
Mensen hebben van nature de neiging om te oordelen. En heus, ik trap ook weleens in die valkuil, maar wanneer je een oordeel hebt over iemand of over een situatie… Dan kun je dat voor je houden, oftewel je hoeft toch niet altijd alles te benoemen?

Zeker wanneer je ervoor kiest je eigen weg te gaan, dan kun je onderweg te maken krijgen met kwetsende meningen, onbegrip en oordelen. Iets waardoor ik mij regelmatig heel klein kan voelen. En zeker met mijn hooggevoeligheid waardoor ik extra veel behoefte heb aan harmonie en vrede, dan kan een; afkeurende blik, gemene sneer of slechte sfeer al aanleiding zijn voor een negatieve gedachtespiraal waarin ik mijzelf de put in praat. 


ZELFTWIJFEL
Wie hooggevoelig is, denkt veel na. Een oordeel of scherpe mening van een ander kan nog dagen – soms zelfs weken – naspoken in het hoofd. Doe ik dingen verkeerd? Ben ik gek? Waarom veroordelen mensen mij? Wat maakt het uit dat ik dingen graag anders doe dan mijn familielid of vriend(in)? Waarom zien mensen me niet voor wie ik ben, maar enkel wat ze wíllen zien? Die zelftwijfel kan met ons aan de haal gaan.

Veel hooggevoelige mensen gaan met die twijfel om door zich aan te passen. We kunnen ons goed inleven en zullen proberen de ander te begrijpen en tegemoet te komen. Op die manier willen we ‘de lieve vrede bewaren’. Dat is een nobel streven, geboren uit goede bedoelingen en fijngevoeligheid. Maar uiteindelijk gaan we hierbij vaak over hun onze grenzen heen.
“Uiteindelijk is het belangrijk om het oordeel van anderen niet jouw gedachten te laten bepalen, maar puur te doen wat voor jou goed voelt.”


Een reactie als: Jij bent de laatste tijd veel met jezelf bezig zeg?! 
Alsof dat zou betekenen dat ik niet meer aan mijzelf mag werken, dat ik niet mag streven naar een betere versie van mijzelf. 

‘Wanneer iemand een oordeel velt over de weg die jij aflegt, leen hem dan jouw schoenen.’
Dit gezegde biedt een mooie geheugensteun voor wie zich minder van het oordeel van anderen wil aantrekken. Een van de belangrijkste dingen in het leven is dat mensen doen wat hen gelukkig maakt. Zelfs als dat ervoor zorgt dat jouw mening of gedrag afwijkt van de norm. 
©Happinez

WAT IK WIL
Voor mij gaat het er niet om wat een ander van mij vindt. Het gaat erom wat ik wil, waar ik mij goed bij voel en waar ik blij en gelukkig van word. Het is tenslotte mijn leven. Mijn leven waarbij ik te lang in andermans schoenen heb gelopen. Nu is het mijn tijd om zelf mijn schoenen aan te trekken. 

Als ik mij ergens goed bij voel, dan doe ik dat ook. Ongeacht wat een ander daarvan vindt, doet of zegt. En natuurlijk is dat niet altijd leuk en/of gemakkelijk. Maar uiteindelijk weet ik ook dat ik er niet gelukkiger van word als ik alleen maar doe wat een ander van me verlangt.

REFLECTIE
Wat je zegt is vaak een reflectie van je eigen gedachten, je eigen mindset en je eigen ervaringen. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid, zijn eigen waarheid en zijn eigen idealen en doelen. En op basis daarvan wordt je mening gevormd. Dus een opmerking die een ander over je maakt, zegt vaak meer over de ander dan over jou. 

Daarom vraag ik me vaak af waarom iemand iets zegt of vraagt.
Wat zegt dat over die persoon? Zou diegene misschien ook meer tijd aan zichzelf willen besteden? Meer zelfreflectie willen toepassen? Zich meer willen uitten? Willen doen wat ik doe? Heeft diegene zelf ook zoiets meegemaakt? Heeft het überhaupt iets te maken met mij?

BLIJF DICHT BIJ JEZELF
Ik vind het ontzettend lastig om mij niks aan te trekken van het oordeel van anderen, maar tegelijkertijd is het enorm belangrijk. Soms kan kritiek opbouwend zijn of uiten vrienden en familie hun oordeel uit bezorgdheid of vanuit liefde. Dan is het natuurlijk goed om te luisteren. Maar op het moment dat jij niet het gevoel hebt dat een oordeel terecht is, is het net zo belangrijk om die mening naast je neer te kunnen leggen. Op die manier zorg je ervoor dat je niet aan het oordeel van anderen onderdoor gaat, maar dichtbij jezelf blijft.


HOE DAN?
Hoe leer je omgaan met het (onterechte) oordeel van anderen…

♥ Haal diep adem 
Zorg dat je niet in een verhitte discussie terecht komt terwijl emoties hoog oplopen.
Neem afstand, bespreek hoe je je voelt met een goede vriend(in) en bepaal dan in alle rust hoe je wilt reageren. 
Afstand haalt de angel uit een situatie en geeft jou de kans om op een kalme manier woorden te geven aan je gevoel.

♥ Depersonaliseer het oordeel (oftewel, houd het oordeel buiten jouzelf)
Bedenk je dat hetgeen gezegd is waarschijnlijk meer met de oordelende persoon te maken heeft dan met jou. De woorden of mening van anderen zeggen niets over jou.

♥ Prik door de façade 
De mensen die het hardst oordelen over een ander hebben zelf vaak het laagste gevoel van eigenwaarde. Wanneer je jezelf niet onvoorwaardelijk accepteert – gebreken en al – kun je een ander immers ook niet accepteren. Anderen een label opplakken of veroordelen, is voor hen een manier om controle op je uit te oefenen. Door dit in te zien, kun je het oordeel makkelijker naast je neerleggen.

♥ Bespreek wat je dwars zit 
Het zou kunnen dat de ander zich niet bewust is wat zijn/haar oordeel met jou doet. Door te benoemen wat je dwars zit, geef je de ander de kans tekst en uitleg te geven bij gedrag. Bij jou zorgt het voor rust. Jouw intenties zijn immers zuiver. Wanneer de ander bovendien begripvol reageert, kun je nader tot elkaar komen.

♥ Focus op de mensen die je wel begrijpen, steunen en liefhebben 
Hoe graag je het ook zou willen, je kunt nooit iedereen in je omgeving tevreden stellen. Verspil je energie dan ook niet aan vijandigheid en negativiteit, maar zoek de mensen en situaties op die jou gelukkig maken. 

Blijf dicht bij jezelf, vergelijk jezelf alleen met jezelf. En maak vooral keuzes die jij wilt, waar jij blij van wordt, ook als een ander het daar niet mee eens is.